ДАЛИ Е БЕЗБЕДНО БОЕЊЕТО КОСА КАЈ ТРУДНИЦИТЕ?

Хемикалиите што ги има во трајните и полутрајните бои за коса не се високо токсични.

Голем број истражувања имаат докажано дека боењето кај трудниците не е ризично по бебето.

Некои студии велат дека многу мал дел од хемикалиите можат да се штетни. Но тоа е минимална количина во однос на тоа колку абсорбира кожата.

Сепак многу доктори и научници не препорачуваат боење во текот на првите 12 недели од бременоста, бидејќи тогаш плодот се оформува. Но тоа не значи дека одеднаш треба да ја запуштите вашата коса. Постојат револуционерни бои за боење кои се без амонијак и се на органска база. Тоа се бои кои прават само филм на површината од влакното и не продираат подлабоко за разлика од трајните. Доколку сте скептици и за овие бои кои се апсолутно сигурни, повторно не треба да ја оставите косата така.Можете да извадите прамени каде што бојата нема да допре до кожата и повторно да имате убава боја на косата.

Исто така треба да се напомене дека не треба да очекувате вашата коса да се однесува исто како што била претходно. Во овој период можно е да не ви излезе бојата како до сега. Најчесто во нашиот салон сите трудници имале најубави коси во поглед на квалитет и боја за време на бременоста, меѓутоа има и такви каде што бојата не излегува како што треба, тоа е поради зголемените хормони. Не треба тоа да ве загрижува за краток период се ќе се врати во нормалата.

И за крај, ви препорачуваме нега на косата со препарати кои содржат Q10 и арганово масло.

Comments for this post are closed.